2002 3.0 DOHC

Mustang, Taurus, Tempo and Cougar. Town Car, Mercury and Escort.
Ask our auto mechanics for help to all your Ford car questions.
mrbill

2002 3.0 DOHC

Unread post by mrbill » Mon Jan 19, 2015 4:12 pm

Changed plugs and wires on '02 3.0 DOHC. I've had nothing but trouble since! I've changed the EGR valve - defective, the IAC - defective also, Upper intake plenum gaskets, lower intake gaskets. Have been chasing ( I assume) a vacuum leak. checked the PCV hose, EGR hoses. Codes I'm getting now are 0136, 0156, 1131, 1151, 0171, and 0174. I cant believe that all 4 sensors have gone bad. Car wants to idle at 1500 after warm up. getting a backfire off of # 2 or 3 on cold start. Idles low at cold start, sounds like it is cammed.
Driving stays at 1500 rpms, pop it into nuetral, jumps to 3600 for 3-4 sec. and drops to just above idle and jumps back to 3000 and back and forth. If I touch the throttle on cold start, it will jump to 2600 and ever so slowly drop. Any ideas???

 

User avatar
carriedi
Posts: 2280
Joined: Wed Apr 10, 2013 12:42 pm
Location: Oregon

Re: 2002 3.0 DOHC

Unread post by carriedi » Tue Jan 20, 2015 9:05 pm

so what does it do when it's all warmed up?

It sounds like a vacuum leak problem. Just from the information so far. If #2 and/or #3 look around those cylinders for the leak. Not saying that's where the leak is but it's a good place to start.

you should have a scanner and look up the data for the O2 sensors, fuel trims and see if the computer is adding fuel. You could also look at the cylinders for misfires. If you are familiar with mode 6 you could look there for cylinders missing that have not crossed the limit to turn on the check engine light yet.

Post Reply